
Boeuf Bourguignon – od pastierov k „haute cuisine“
Francúzi vždy dokážu
vykúzliť fantastické jedlo z toho, čo majú práve po ruke. Jedným z takých
je aj Boeuf Bourguignon, pomaly dusený hovädzí krk na červenom víne
s koreňovou zeleninou - známa klasika parížskych bistier.
Túto delikátnu pochúťku vo svete preslávila Julia Child, autorka a televízna kuchárka, ktorá v Amerike v 60-tych rokoch rozpútala obrovský francúzsky boom. Vďaka jej televíznej show o varení chcela každá americká gazdinka variť francúzske jedlá. A muži ďakovali nebesám. Recept na Boeuf (alebo, ak chcete) Beef Bourguignon sa síce objavil v Juliinej prvej knihe Umenie francúzskej kuchyne, ale nebolo to po prvýkrát, čo uzrel svetlo sveta. Známy bol už v roku 1903, kedy ho vo svojej knihe opísal jeden z priekopníkov francúzskej „haute cuisine“, šéfkuchár Auguste Escoffier. História Boeuf Bourguignon však v skutočnosti siaha až do čias stredoveku.
Jedlo pochádza z Burgundska
(regiónu na východe Francúzska) známeho svojou impozantnou architektúrou,
excelentným vínom a chovom výberového dobytka Charolais. A práve
tieto dve ingrediencie robia z jedla, ktoré bolo pôvodne určené pre
chudobu, prvotriednu delikatesu. Boeuf Bourguignon zvykli burgundskí pastieri pripravovať
z nepotrebných odrezkov hovädzieho mäsa, ktoré dlho a pomaly varili spolu
s koreňovou zeleninou. Postupne sa recept vyladil do podoby, akú poznáme
dnes a vo svojom jedálnom lístku ho má každá lepšia francúzska reštaurácia.
Aj vy ste dostali chuť na Bourguignon? Pripravte si ho spolu s nami.
Recept na Boeuf Bourguignon
Potrebujeme:
1
kg hovädzieho krku
3 mrkvy
3
petržleny
2 stredne
veľké cibule
2
strúčiky cesnaku
8
šalotiek banánových
200 g
šampiňónov
200 g
slaniny
200 g
paradajkového pretlaku
250 ml
hovädzieho vývaru
50 ml
výrazného koňaku
200 ml
červeného vína (Merlot alebo Burgundské)
50 g
čerstvého tymianu
Postup:
Slaninku si opečieme vo väčšom hrnci a na vytopenej masti necháme zatiahnuť kúsky hovädzieho krku. Mäso následne vyberieme a odložíme stranou. Do hrnca s výpekom vložíme nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen), cibuľu (nakrájanú na stredne veľké kúsky) a krátko orestujeme. Podlejeme koňakom, pridáme nasekaný cesnak, paradajkový pretlak, červené víno, vývar a tymianové vetvičky v celku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Napokon pridáme opečené mäso a pomaly dusíme. Ku koncu varenia pridáme šalotku nakrájanú na väčšie kusy, orestované šampiňóny a dochutíme podľa potreby. Podávame s domácim chlebíkom, ozdobené nasekaným tymianom.
Bon appétit!